FAQ

Om du har en fråga, tveka inte att kontakta oss när som helst. Se dock till att vara ute i god tid med dina funderingar då veckan inför Sportkullan AR kommer att vara en hektisk period, vilket kan göra att svaret drar ut på tiden. Email är alltid den bästa vägen att få svar på frågan och vi ska göra vårat yttersta för att svara så snart som möjligt.

Hur kommer banan att vara?

Sportkullan AR kommer att utspela sig på många vackra platser, men vi kan inte avslöja dess exakta position, åtminstone inte än. Adventure racing handlar inte bara om att plocka kontroller där samma växlingsområde passeras flera gånger. De bästa adventure race-tävlingarna tar med deltagarna på en resa där man förflyttar sig från punkt A till punkt B. En bra tävling ger deltagarlagen en känsla av att vara på en expedition och ger lagets förflyttning en mening, av att vara på väg någonstans. Tävlingen skapar äventyrskänsla. Alla distanserna i Sportkullan AR är så kallade ”från punkt till punkt- tävlingar” och vi är övertygade om att alla deltagare kommer att få en äventyrlig resa. Några foton från banan kommer att släppas inför tävlingen för att visa på vilken terräng ni kommer att färdas igenom.

Jag har hittat en lagkamrat men letar fortfarande efter den tredje. Kan jag anmäla ett lag och meddela den slutgiltiga laguppställningen vid ett senare datum?

Absolut. Bekräfta din slutgiltiga laguppställning någon gång innan registreringen. Du kan även ändra lagnamn när som helst innan tävlingen. Om ni till exempel har hittat en lagsponsor efter att ni anmält er och vill använda det företagets namn som lagnamn.

Jag kan inte bestämma vilken distans jag ska välja; Sportkullan Long eller Sportkullan Sprint. Vad är skillnaden?

Först och främst; sitt ner med dina lagkamrater och diskutera öppet och noggrant om vilka mål ni har, både individuellt och som lag. Här nedan följer en liten guide om de olika distanserna;

Sportkullan Long är en lång tävling med tekniska avsnitt både vad gäller navigering och cykling avancerad navigering. Du kommer att behöva en god kondition. Sportkullan Long är något för dig som gillar utmaningen i en längre sträcka, både vad gäller MTB och löpning och där en av er är en skicklig navigatör.

Sportkullan Sprint är en högst överkomlig distans som är anpassad för dem som vill testa det roliga och utmaningen med adventure racing. Ditt lag måste även här navigera och välja sin egen väg mot målet med hjälp av karta och kompass, det är inte en fastlagd bana. Om ditt lag har möjlighet att träna både mtb och löpning regelbundet, med ett längre (3h) pass på helgerna, och erat mål är att ta er i mål, ha kul och testa spänningen med adventure racing – då är Sportkullan Sprint för er.

Hur svår navigering kommer det att vara?

Navigering och vägval kommer att vara en väsentlig del av Sportkullan Long. Även på Sportkullan Sprint måste ni kunna läsa karta och använda kompass. Även om vi inte anser att navigeringen är svår så måste samtliga lag inom Sportkullan Long och Sprint att navigera sin egen väg fram till mål. Ni kommer att ställas inför vägval och måste ta er förbi de av naturens hinder som ni kan stöta på. Enbart Sportkullan Long kommer att ha en specifik teknisk orienteringsetapp. Inga kontrollpunkter kommer att vara gömda. Om kontrollpunkten inte är där så är ni på fel plats – eller så har den blivit uppäten av en björn.

På vilken teknisk svårighetsnivå kommer mtb-etapperna att vara?

Förbered er på allt från asfalterade vägar till små skogsstigar. Det kan förekomma avsnitt på banan där du, beroende på ditt lags navigering, måste bära din cykel.

Vad har vårt supportteam tillåtelse att göra?

Supportteamet får göra vad de vill för att hjälpa laget så länge det endast sker i växlingsområdet (TAs). De får inte assistera på något sätt utanför växlingsområdet förutom att transportera lagets utrustning till nästa växlingsområde.

Kan vårt lag ändra lopp efter att vi anmält oss?

Ja. Om träningen har gått bättre än förväntat och självförtroendet är på topp, så flyttar vi mer än gärna upp er från Sportkullan Sprint till Sportkullan Long. Om saker och ting i stället inte har gått som det ska för laget och ni vill byta till en kortare sträcka löser vi det. Om ni gör det och det är en skillnad i anmälningsavgiften så betalas den inte tillbaka.

Får vi hjälpa våra lagkamrater om de blir trötta?

Ja, absolut. Vi uppmuntrar lagmedlemmarna att jobba tillsammans genom hela tävlingen. Det är en del av det fantastiska med adventure racing; när en lagkamrat blir trött kan de andra bära dennes ryggsäck, knuffa henne uppför backen eller bogsera henne med ett rep.

Vilken luftmadrass ska jag använda?

Du ska använda en luftmadrass som i egentligen är gjord för att ha gäster sovandes över på. Vanligen står det på dess förpackning att den inte ska användas i vatten – den ska du ha. För några år sedan var de mestadels mörkblå men nu finns alla möjliga färger varav grön och rosa är ganska vanliga.

luftmadrass för luftmadrasspaddling

luftmadrass för luftmadrasspaddling

”Gammaldags” campingluftmadrass som ofta är blå på ena sidan och röd på andra och som har en separat kudde är också godkända att använda i tävlingen.

Tunna plastiga ”charter-luftmadrasser” får inte användas.