Discipliner och bana

MTB
Deltagarna kommer att uppleva ett brett spann av cykelförhållanden; asfalt, grus- och skogsvägar, fantastiska skogsstigar och kanske även lite obanat där det kan innebära att du drar/släpar cykeln. Allt beroende på ditt lags navigering och vägval.

Löpning
Deltagarna kommer att uppleva ett brett spann av löparförhållanden; grus- och skogsvägar, skogsstigar och obanad terräng.

Luftmadrasspaddling
Madrasspaddlingen har under åren skett på olika sorters vatten; lugnt sjövatten, lätt strömmande älvvatten, forsande å och lugn kanal. Information om på vilket vatten 2023-års upplaga sker kommer senare.

Navigering
Under hela banan kommer det att krävas konstant navigering med karta och kompass för att ta sig till alla kontrollerna och vidare till mållinjen. Kartor som tillhandahålls kommer att ha kontrollerna utmarkerade. Det kommer att finnas olika vägvalsmöjligheter och Sportkullan Long kommer att ha en specifik orienteringssträcka.

Äventyrsmoment
Det kan förekomma några överraskande äventyr längs banan.
Under åren har det inneburit; kontroll mitt i damm, kontroll på flotte i sjö, kontroll på 10 meter i hopptorn med möjlighet att hoppa ner istället för att ta stegen, däckvältning och yxkastning.

Banan

Det som gör adventure racing unikt är att banan hålls hemlig fram tills dagen före tävling. Både Sportkullan Long och Sportkullan Sprint kommer att vara så kallade “från punkt till punkt” tävlingar. På väg till målet, kommer deltagarna att passera många kontroller, s.k check points.

Banlängden uppskattas vara ungefär 100 km (Sportkullan Long) och 50 km (Sportkullan Sprint). Exakt distans för respektive disciplin och en uppdelning av etapperna kommer att släppas närmare loppet för att hjälpa ditt lags planering. Innan start kommer lagen att få kartor och vägbeskrivning (sk road book) innehållande position och beskrivning av varje kontrollpunkt (CP) och växlingsområde (TA). För att slutföra banan måste lagen ta sig via samtliga kontrollpunkter och vidare till mållinjen. Banan är klart överkomlig, men kommer att vara utmanande om du inte är tillräckligt förberedd.

Vinnande lag förväntas slutföra Sportkullan Long på ca 7-9 timmar och Sportkullan Sprint på 4,5 timmar. Sportkullan AR:s arrangörer vill väldigt gärna se alla startande lag genomföra och uppleva hela banan och nå mållinjen. Kämpa tillsammans – fortsätt framåt.

Sportkullan Sprint

Längd: ca 50 km
Segrartid: ca 4,5 timme
Sista lag i mål: ca 9 timmar
Egen navigering: ja
Kartor: gröna kartan 50:000 och orienteringskarta 10:000 

Sportkullan Long

utgår 2023

Längd: ca 100 km
Segrartid: 6 – 9 timmar
Tid sista lag: ca 9 – 11 timmar
Egen navigering: ja
Kartor: gröna kartan 50:000 och orienteringskarta 10:000