SAR 2023

Hykkeberg, Älvdalen

2023 och åter comeback för Sportkullan adventure race efter uppehåll sommaren 2022. Många nyheter det här året.

  1. Nytt datum. Från sommarhettan i juli till försommargrönskan den 3 juni.
  2. Nytt antal personer i laget. Från den obligatoriska trion till att även öppna upp för deltagande för lag om två personer.
  3. Nytt upplägg. Alla växlingar samlade på samma ställe som mål vilket gjorde att lagen inte behövde fixa serviceteam.
  4. Endast en klass att anmäla sig till – Sportkullan sprint om ca 50 km.

Som vanligt i SAR-sammanhang bjöd morgonen upp till strålande väder. Efter att lagen hade placerat ut all sin utrustning i växlingsfållorna var det dags för en gemensam promenad på ca 1,5 km från tävlingsarenan vid Näsets bystuga upp till Porfyrdammen där starten skulle gå.

Första disciplinen, löpning, bjöd på lite mer orienteringslik navigering än vad de rutinerade på Sportkullan Sprint är vana vid. Efter ca 10 km runt i skogarna var det dags för första växlingen vid Näsets bystuga, till MTB.

På MTB tog sig lagen ner till Nässjön innan det var dags att tugga höjdmetrar över Tivåsen och Björnberg innan en kontroll i Nybolet. Vidare till Stora Vasselnäs och en liten bergbestigning av Ausklitt innan det stora vägvalet mot Hykkberg kom; gå öster om eller väster om. En obligatorisk ”sprint” till fots upp till utsikten (den otroligt vackra) vid Hykkeberg innan det bar av neröver Klitten och Liden innan det var dags för växling igen. Nu till Luftmadrasspaddling.

Vattensträckan bar ut i Nässjön och till badplatsen Grundsand där kontrollen satt i hopptornet. Dock inte hela vägen upp på 10-metershoppet. Spurt över vatten och sedan vidare till målet vid Näsets bystuga.

Sportkullan Sprint

50 km
33 lag anmälda
29 lag i mål
Segrande tid: 4h 40 min
Sista lag i mål: 10h 46 min

Segrare Sportkullan Sprint

Team Hannah och Maria
Hannah Höij
Maria Ehlin Kolk